• Relaxace, detoxikace a péče

    Využijte týden Komplexní detoxikace na venkově ve dnech 21. – 27. 4.,
    více
    v Trutnově Vás pak osvěží víkend Detox mysli a emocí ve dnech 17. - 19. 11.,
    více

  • Blog

    Napsala jsem pro Vás nový článek Jak prospívá Ayurveda v denním životě
    více na blogu
    Nezapomeňte si stáhnout
    tipy na zdravou snídani

  • Mysl, myšlenky, emoce

    Existuje ve vašem životě jakýkoliv pocit nespospokojenosti?
    Máte starosti?
    Trápí vás zdravotní potíže?
    Můžeme Vám pomoci,
    více

  • Ayurveda / Ajurvéda

    Chcete vědět více o této vědě o životě a dlouhověkosti?
    Lépe o hladu je zůstat, než jíst nevčas mezi jídlem (Sušruta),
    více

  • E-book zdarma

    Stáhněte si zdarma e-book
    6 tipů na zdravou snídani

Blog

Nacházíte se: Úvod » Blog
Proč dech uzdravuje? ↓ únor 2017

Dýchat znamená žít. Dýchat pomalu a hluboce znamená žít dlouho a v dobrém zdraví.

Dech je podstatou našeho života a nejdůležitějším faktorem, který ovlivňuje naši vitalitu a také délku našeho života.

Uvědomili jste si někdy, že to nejdůležitější, co k životu potřebujeme, máme zadarmo?

Pro většinu z nás je dýchání automatický proces probíhající od narození v našem těle, který nás udržuje naživu. K dýchání potřebujeme kyslík, který se v těle proměňuje na oxid uhličitý. Málokdo z nás si uvědomuje, že dýchání je proces, který můžeme vědomě ovlivnit. Dýcháme automaticky.

Když vás nyní požádám, abyste klidně dýchali, u většiny neuvidím sebemenší dýchací pohyb ani v oblasti břicha a ani v oblasti hrudníku. Vezměme si skupinku deseti žen a podívejme se společně na jejich dýchání. U osmi z nich nezpozorujeme během nádechu jiný pohyb než lehké zvednutí kličních kostí (většinou tento pohyb zaznamenáme spíše díky šperku na krku než samotným nádechem).

Naprostá většina z nás téměř nedýchá, přivedený vzduch stačí právě tak k tomu, abychom nezemřeli zadušením. Naše dýchání je povrchní, uspěchané, trhané a neúplné, jsme strnulí, napjatí,...

Všimněte si, že ti, kteří dýchají špatně, se často dostávají do potíží ve všech oblastech života: zdravotních, pracovních i citových.

Také lidé nervózní, podráždění, unavení, vystresovaní či ustrašení dýchají stejně mělce tzn pouze pod klíční kosti.Tvrdé a stažené žaludky, napětí v těle a křečovité sevření blokují dýchání i pohyb energie v těle.

Dalším zásadním faktorem, který náš dech ovlivňuje, je frekvence dechů za minutu. Průměrný člověk provede cca 16-18 dechů za minutu, to je zhruba 1000 dechů za hodinu a 24000 dechů za den.

Délku našeho dechu primárně ovlivňují emoce a ty negativní bohužel náš výdech zkracují. Pozorovali jste někdy váš dech přes den? Všimli jste si, jak dech zadržujete, když jste ve stresu? Jak téměř nedýcháte, když se nad něčím trápíte?

Tak jako stres ovlivňuje naše dýchání, platí to i naopak. Zkuste ve stresové situaci začít pomalu nadechovat a hluboce a pomalu vydechovat. Váš stres odeznívá, že? Dech je totiž i skvělým regulátorem našich emocí.

Dobrý a hluboký nádech ovlivňuje nejen fyzické procesy v těle jako např. činnost srdce, okysličení, trávení, detoxikaci, imunitu. Správný dech nás umí uklidnit, umí projasnit naše myšlení, zbystřit naše smysly, umocnit pocit bezpečí.

I když můžeme hloubku a kvalitu svého dechu ovlivnit, většina z nás přežívá díky mělkému a nevědomému dýchání. Začnete-li svůj dech pozorovat, objevíte souvislost mělkého dechu a stresových situací. Jakmile pocítíme sebemenší stres či ohrožení, tělo se připravuje k rychlé reakci na situaci, na útěk či útok. Stáhne se nám hrudník a plíce nemají dostatek prostoru pro hluboký nádech. Tento proces je zcela přirozený a je na místě výjimečně ve vypjatých situacích. Naše tělo je velmi dokonalé, jeho reflexy fungují spolehlivě a vždy. Vyšle-li mozek ohrožující signál, tělo na to okamžitě každou buňkou reaguje. Myslí si, že mu jde o život… (a přitom se jen partner se rozčiluje, že nemá vyžehlenou košili).

Někdy se tyto situace odehrávají denně. Jsme neustále pod tlakem svých "programů", které nám pomáhají zajistit přežití. Snažíme se zapadnout do kolektivů, aby nás lidé měli rádi a „neukamenovali“ nás, chceme vyhovět svým partnerům, dětem, rodičům. Máme strach ze samoty, protože „ve dvou se to lépe táhne“, bojíme se konkurence, stále se honíme, abychom si vydělali dostatek peněz a měli na živobytí. Naše strachy nám neumožňují se z hluboka nadechnout. Když k sobě budete upřímní, určitě dokážete popsat list papíru těmi vlastními. A pokud ne, nejste k sobě upřímní, nebo žijete na jiné planetě.

Někdy mohou za naše „nedýchání“ situace, které jsme prožili už dávno a dost pravděpodobně si je ani nepamatujeme, nemyslíme na ně, nemluvíme o nich nebo o nich ani nevíme. Z našeho podvědomí však nezmizely. Stále se přehrávají na pozadí naší mysli, která dává dobrý pozor na to, aby se neopakovaly. Byly totiž bolestivé, ohrožující, ponižující, šokující. Tehdy jsme si vybudovali brnění, opevnění vůči okolnímu světu. Tělo zaplavila úzkost a proměnila měkké a pružné tělo v něco jako sochu, sloup nebo skálu (viz naše terapie mysli, myšlenek a emocí).

V takové situaci opět dýcháme mělce a povrchně. Mnozí z nás si vůbec neuvědomují, že téměř nedýchají. Mělké dýchání a nedostatek kyslíku může způsobovat bolest zad, hlavy, závratě, žaludeční potíže, bušení srdce. Tito lidé jsou smutní nebo podráždění, unavení, ospalí, nesoustředění, otékají jim ruce nebo nohy apod. To vše z nedýchání.

Jak dýchat?

Nejprve pozorujte svůj dech. Uvědomujte si své tělo. Všímejte si, jak dýcháte. Mění váš dech někdy rytmus i hloubku? Všímejte si, jak dýcháte ve stresu, v klidu, při odpočinku, při usínání, když si prohlížíte krásnou fotku, při poslechu hudby. Pozorujte svůj dech při různých situacích, setkáních s přáteli, kolegy či šéfem, při toulání se lesem atp. Vnímejte svůj dech a své tělo.

Pomalé a hluboké dýchání přináší zklidnění i úlevu. Brániční dýchání (sval upínající se na žebra) je základním svalem, podílí se na trojrozměrné změně tvaru v hrudní a břišní dutině při nádechu a výdechu. Bránice rozděluje trup na hrudní a břišní dutinu. Tvoří dno dutiny hrudní a strop dutiny břišní. Má hluboce klenutý tvar a připomíná padák. Nejníže se upíná na přední část třetího bederního obratle a nejvýše dosahuje až na třetí a čtvrtá žebra – k bradavkám. Bránice je spojena s orgány, které obklopuje, a protože je naše tělo dokonalé, dokáže při hlubokém bráničním dýchání ovlivňovat jejich činnost. Proto je hluboký dech velmi blahodárný také pro činnost vnitřních orgánů. Bránici dobře vnímáme při smíchu či zívání. Při nádechu se stahuje a při výdechu se uvolňuje. Hlubší nádech a výdech umožňují vnitřní a vnější mezižeberní svaly. Je potřeba je při dýchání zapojit a začít pohybovat hrudí. V hrudním koši se vytváří větší prostor pro plíce.

Plíce jsou omezované hrudním košem. Vnější mezižeberní svaly se musí při nádechu zapojit a roztáhnout sevření žeber, plíce se pak mohou naplnit vzduchem. Plíce nemají svaly a jsou tedy při dechu pasivní. Pohyb hrudi umožňuje nádech a výdech tím, že vytváří prostor, aby se plíce mohly uvolnit, nasát vzduch a potom stlačit a tím vzduch vypudit. To se děje za pomoci vnitřních mezižeberních svalů. I přesto, že dýchání je pro tělo přirozené, není zcela jednoduché změnit mělké dýchání na hluboké. Vyžaduje to pozornost, odhodlání a trpělivost.

Odměna za zdravější dýchání bude úžasná

kyslík omladí a ozdraví tělo

odstraní se napětí v těle

rozzáří se nám obličej

budeme vitálnější a zdravější

Trénujte, trénujte, trénujte. Najděte si nerušenou chvilku a učte vaše tělo dýchat. Později, až si nový způsob dechu osvojíte, můžete zhluboka dýchat nejen při vašem každodenním dechovém tréninku, ale i při běžných činnostech, chůzi nebo práci. Věnujte se hlubokému dýchání alespoň 20 minut denně. Pokud to z nějakého důvodu není možné, dopřejte si alespoň dva nebo tři hluboké nádechy každou hodinu.

Pomoci by vám mohla aplikace mindfulness bell, kterou si můžete nastavit jako upomínku např. třech hlubokých nádechů. I tři nádechy vám umožní cítit se o mnoho lépe.

„Když vědro špinavé vody vylijete jen z poloviny a naplníte je čistou vodou, voda bude pořád ještě z 50% špinavá. Jestliže naopak vědro vylijete úplně, než do něj čerstvou vodu napustíte, získáte vědro plné čisté vody.“ Jak prosté a pravdivé!

Ayurveda, česky Ajurvéda, důvěrně Ajuš↓ září 2016

Když je strava špatná, léky nemají smysl; když je strava správná, léky nejsou potřeba. Ajurvédské přísloví.

Ajurvéda je často nazývá „matkou veškerého léčení“ a je považována za nejstarší a zcela výjimečný celostní léčebný systém na světě.

Každý z nás je jedinečný. Každý máme jiné otisky prstů, jiné fyzické, duševní a emoční vlastnosti to je naše konstituce nebo-li přirozenost (je dána okolnostmi v okamžiku početí).

S osobní přirozeností se narodíme a také s ní umíráme (zůstává stejná po celý život). V průběhu života jsme však vystavováni různým situacím, prožitkům, stresům, volíme pro nás nevhodnou stravu,… to vše narušuje a překrývá naši původní konstituci a přináší sebou nerovnováhu a zdravotní potíže.

Ajurvéda nám pomáhá a ukazuje, co je pro nás vhodné, dobré, prospěšné. Jakými opatřeními dosáhneme vysněného štěstí, skutečného zdraví, vitality i radosti ze života. A také, jaká práce je pro nás ideální, jaký sport nám prospívá. Díky ajurvédě pochopíme sami sebe, svoje tělo, svoje potřeby.

Ajurvéda používá několik stupňů diagnostiky. Jedním z nich je pulzová diagnostika.

Přečtěte si kousek rozhovoru mezi Párvatí (hinduistická bohyně, manželka boha Šivy, jehož energii šakti ztělesňuje) a Šivou.

„Ty jsi vyrobil lidstvo, a co když lidi budou mít poruchu, ani nemají krunýř, jako želvy, co když budou nemocní?“

Šiva odvětil, že proto předal i ayurvedu.

„No a co uděláš s těmi, kteří nemluví? Miminka ještě neřeknou, co je bolí.“

A opět měl Šiva odpověď. „Na to jsem také myslel a k tomu poslouží nádí parikša (pulzová diagnostika pro děti i dospělé).“

Šiva pak začal vyprávět své ženě a bohyni Párvatí o nádí parikše. Léčebný systém ayurvedy vznikl se vznikem člověka na zemi.

Moje první setkání s ajurvédou bylo v roce 2005. Čím více a déle se nechávám ajurvédou vést, tím více je můj život šťastnější, krásnější i barevnější.

Plujte i vy na klidných vlnách ajurvédy, ráda vás povedu.

Terapie mysli, myšlenek i emocí ↓ srpen 2016

...když nás něco trápí...když nás něco bolí.

Všechny naše vzpomínky jsou záznamy toho, co se v našem životě stalo. Vzpomínky tvoří přes 90% našeho podvědomí, které si neumíme vědomě vybavit..

Sem patří křik maminky nebo tatínka, když jsme jako malé děti zlobily, když jsme rozbily hračku, hrneček nebo jsme provedly cokoliv jiného. Patří sem naše strachy např. při usínání bez lampičky, strach při hádce rodičů. Patří sem také prožitá traumata např. z úmrtí blízkého člověka včetně smrti našeho dítěte nebo milovaného zvířátka, rozchod s partnerem, rozvod rodičů nebo náš vlastní, potrat, pocit viny, alkoholismus otce nebo partnera, znásilnění, a další naše strachy, smutky, obavy i úzkosti, zlosti...

Pouze 10% tvoří naše vědomá mysl, to jsou vzpomínky, které si vybavujeme.

Všechny tyto situace či události se v nás zaznamenávají v podobě buněčných vzpomínek. Mnohé z nich jsou destruktivní a vyvolávají stresovou reakci těla (tzv. fyziologický stres). Ta následně vede k oslabování a nakonec až k vypojení imunitního systému. I když si žádný stres nepřipouštíme a myslíme si, v jaké že jsme pohodě, opak je pravdou. Fyziologický stres si můžete nechat změřit u lékaře (test variability srdeční frekvence).

Nepříjemné vzpomínky či myšlenky jsou podle vědců z Institutu Heart Math velmi silné a škodlivé. Jak k tomu názoru došli? Dali do zkumavky lidskou DNA a zkoumané subjekty požáddali, ať drží zkumavku a myslí na něco hodně nepříjemného, ať vyvolají destruktivní vzpomínky. Při opětovném zkoumání oné DNA vědci zjistili, že byla zcela zničena.

Při vyvolání příjemných vzpomínek se DNA léčila. To je úžasný objev, který říká, že aktivace a posilování dobrých vzpomínek léčí DNA, aktivace destruktivních vzpomínek, myšlenek i emocí DNA ničí.

Mohou nemoci souviset s nepříjemnými myšlenkami a emocemi?

Ano, různé nemoci a také chronické bolesti jsou způsobeny pocity zloby, zlosti a hněvu, potlačovanými v našem podvědomí. Ani nevíme, netušíme, že tam jsou. Tyto destruktivní emoce jsou zakořeněny v buněčných vzpomínkách z prenatálního vývoje a dětství. Mnozí z nás si myslí, že své problémy vyřeší pozitivním myšlením nebo že na ně nebudou jednoduše myslet. Bohužel, tak to není. Bohužel, tak to nefunguje. Podvědomí neošálíme! Existují v něm mecchanismy, které brání vyléčení. Všichni jsme během života nasbírali mnoho vzpomínek (někdo více, jiný méně), které jsou bohaté na nepříjemné pocity, jako je vztek, smutek, obavy, úzkosti, bezmocnost,... Buněčné vzpomínky nám škodí vždy, ať si je uvědomujeme či nikoliv.

Jaké je řešení?

Řešení se vám bude líbit, je jednoduché a důkladné.

Fyziologický stres způsobený negativními myšlenkami a emocemi je jediným zdrojem fyzických i psychických problémů. Pokud vyléčíme buněčné vzpomínky, vyléčíme sami sebe (spustíme samoléčebné schopnosti našeho těla). Jakmile zmizí stres, je imunitní systém schopen vyléčit COKOLI.

Terapie mysli, myšlenek a emocí je přímou cestou ke zdraví, spokojenosti i radosti ze života.

Zkuste změnu, zkuste naši úlevovou terapii.

Důmyslnost a úlevu této terapie jsem vyzkoušela před šesti lety i sama na sobě, terapie mysli, myšlenek i emocí mi přinesla tak velkou úlevu a fyzickému tělu tak velké ozdravení, že jsem nemusela podstoupit ani mastektomii:-).

Jak jednoduše čistit ovoce a zeleninu od pesticidů? ↓ únor 2016

Také jste si do vašeho jídelníčku zařadili více ovoce a zeleniny? Dobré rozhodnutí :-). Pěstujete si je na vlastní zahrádce? Na sousedově zahrádce? Nakupujete bio výpěstky z místní farmy? Nemáte žádnou z těchto tří možností a jste odkázáni na nákupy v klasických obchodech?

Víte, co v obchodě kupujete s ovocem a zeleninou? Během pěstování i v průběhu sklizně jsou na ovoce a zeleninu aplikovány pesticidy ve formě insekticidů, fungicidů, herbicidů, látek na hubení roztočů a hlodavců apod. Ovoce je takto ošetřeno v západních státech EU až 28 x, u nás přibližně 15 x. Při dopravě jsou pak plodiny znečišťovány prachem a dalšími nečistotami a nakonec se na ně pro dosažení lepšího vzhledu nanáší parafin. Pesticidy narušují funkci hormonů, což může mít za následek vznik celé řady vážných zdravotních komplikací. Některé z nich, například DDT či endosulfan, napodobují ženské pohlavní hormony estrogeny.

Americká pracovní skupina pro životní prostředí The Environmental Working Group každoročně zveřejňuje seznam nejvíce a nejméně kontaminované zeleniny a ovoce. Které patří mezi nejšpinavější?

Jablka, hroznové víno, jahody, broskve, celer, špenát, sladká paprika, cherry rajčata, okurky, dovezený hrášek.

Měli byste být proto opatrní - tyto potraviny obsahují opravdu vysoké procento pozůstatků množství různých pesticidů.

Mezi "nejčistší" ovoce a zeleninu, které při testech vykazovaly nejnižší procento obsahu pesticidů patří:

avokádo, kukuřice, ananas, zelí, mražený hrášek, cibule, chřest, mango, papája, kiwi, lilek, grep, žlutý meloun, květák, sladké brambory.

Omýváte před konzumací nakoupené ovoce a zeleninu vodou? Bohužel čistá voda na tolik chemie nestačí.

Jak si můžete jednoduše očistit ovoce a zeleninu?

Řešení se vám bude líbit, je velmi jednoduché a levné.

Myjte všechnu zeleninu a ovoce v roztoku v poměru:

ocet 10% + 90% vody

citron 10% + 90% vody

sůl 2% + 98% vody

Vložte ovoce nebo zeleninu do roztoku na přibližně 15 - 20 minut. Uvidíte, jak bude voda v misce špinavá!

Ovoce a zeleninu opláchněte v čisté vodě a můžete začít konzumovat:-). V žádném ovoci ani zelenině by roztok neměl zachovat octové aroma.

Mám velké štěstí, že většinu roku konzumuji vlastní výpěstky. Přes zimu však nakupuji v obchodě a nezbývá mi nic jiného než ovoce a zeleninu čistit způsobem výše popsaným. Osobně používám nejvíce solný roztok.

Dobrou chuť:-)

6× tip na dobré, zdravé a jednoduché snídaně ↓ leden 2016

„Snídaně je základ“ tvrdila vždy moje maminka. „Dobrá snídaně je potěšení“ a doplnila svoje tvrzení „má nastartovat metabolismus.“ Také jste to od svých rodičů slýchali?

Jaká jsou vaše rána? Vstáváte včas, připravíte snídani a v klidu se nasnídáte? Nebo jste spíše ten typ, který vstane na poslední chvíli, rychle proběhne koupelnou, ve spěchu se oblékne a vybíhá na autobus, metro nebo běží přímo do práce? Jste maminka, která kromě sebe ještě vypravuje děti, chystá jim snídani, svačinky a musí je odvést do školky, školy a sama na sebe už nemá tolik času kolik potřebuje? Nebo jste ten typ, který ráno nemá vůbec hlad a jednoduše ani chuť snídat?

Co je vlastně dobře? A je snídaně skutečně nezbytná?

A my Vám povíme - snídaně pro vás může být potěšením a krásným začátkem nového dne. Můžete si z ní udělat příjemný rituál, který vám zpříjemní ráno. Totiž přichystat si dokonalou a pestrou snídani, v klidu ji vychutnat a užívat si ráno, to je přece úžasné! Snídat můžete opravdu rozmanitě! Čím pestřejší snídaně bude, tím lépe. Stačí třeba střídat teplé snídaně se sladkými anebo zdravějšími, plnými ovoce a zeleniny. Vaše snídaně může být každý den jiná. V létě můžete upřednostňovat ovocné či zeleninové snídaně, v chladnějším podzimním a větrném období můžete sem tam zařadit teplejší snídani. V zimě by teplá snídaně mohla i převažovat, obzvlášť cítíte-li chlad a zimomřivost.

Jde o to, aby vaše první jídlo dne bylo pestré, obsahovalo pomalu i rychle vstřebatelné sacharidy bohaté na vlákninu i vitaminy a minerální látky. Není nutné, aby snídaně byla bohatá na kvalitní bílkoviny a tuky, které vás sice zahřejí a dodají energii, ale pro jejich konzumaci najdeme vhodnější okamžik během dne.

Víte, jak poznáte, že jste posnídali opravdu dobře? Bude-li kvalitní a vyvážená snídaně, nebude vás mezi 15 a 16 hodinou „honit mlsná“. Stává se vám to někdy? Vaše tělo si žádá cukry. V tomto případě mohou být na vině nevhodně vybrané snídaňové dobroty. Co s tím? Dopřejte si ovocné snídaně z dobře vyzrálého ovoce a máte vyhráno! Jedná se o vysoce výživné potraviny, které naplňují naše nutriční potřeby lépe než jakákoli jiná kategorie potravin. Tělo nemá téměř žádnou práci s jejich přeměnou na krevní cukr – není potřeba ho trávit, ale stačí ho zkrátka a jednoduše absorbovat. Tento proces se obejde bez toxických odpadů, vznikajících při trávení téměř všech ostatních typů potravin. Ovoce za sebou zanechává pouze vodu a vlákninu, které jednoduše opouští systém. Měkká rozpustná vláknina obsažená v celistvém čerstvém ovoci zajišťuje, že cukr je vstřebáván do krve přesně takovou rychlostí, jakou je zapotřebí.

Melouny či ananasy mají nižší glykemickou zátěž na danou porci než celozrnný chléb, banány zase než rýže či těstoviny. Cukr z ovoce, pokud je konzumováno celistvé včetně vlákniny, skutečně vstupuje do krve relativně rychle. Ale pak zase stejně rychle odchází tam, kde je potřeba jako palivo (stejně jako benzín pro auto), což z něj činí ideální potravinu.

Můžete konzumovat třeba jablíčka či hrušky z vlastní nebo sousedovy zahrádky. Další výhrou by mohl být nákup ovoce u pěstitelů v okolí, a pokud nemáte ani tuto možnost, zajděte si do obchodů a hledejte česká jablíčka a nejlépe i s červíky (to je známka, že taková jabloň není chemicky ošetřována). V obchodech se rozhodně vyhýbejte jablíčkům, která jsou jako malovaná, voskovaná a jedno jako druhé! Při nákupu hrušek se určitě vyhněte těm dováženým z Afriky a opět hledejte hruštičky od českých pěstitelů.

Pro všechny, kdo si ráno bez vydatné teplé snídaně neumí představit, máme snídani na vidličku. Pro mlsouny, kteří si chtějí osladit život už po ránu, jsme připravili návody na sladké snídaně. Těm, kdo si hlídají sexy křivky, ale mají mlsný jazýček, předkládáme inspiraci na zdravé snídaně. Než se do nich pustíte, podívejte se na naše snídaňové doporučení.

Snídaňová pravidla

  • Snídejte nejdříve v 7 hodin. Nikdy ne dříve, vaše tělo ještě není na snídani připraveno.
  • Snídejte v klidu – nedívejte se na televizi, nečtěte noviny, časopisy, maily, nepracujte na počítači, jednoduše řečeno, neodvádějte pozornost od jídla. Jedině v klidu a plné soustředěnosti pro vás může být snídaně přínosem, a proto se nerozptylujte.
  • Jste-li rozčílení, otrávení nebo jinak citově rozladění – nepouštějte se do jídla! Vyhýbejte se jídlu také bezprostředně po fyzické námaze.
  • Jste-li zimomřivější, požvýkejte před prvním soustem kousíček zázvoru nakrájeného na tenké proužky marinovaného v citronové šťávě se špetkou černé soli.
  • Jezte pomalu a do každého sousta kousněte alespoň dvacetkrát a dobře ho promíchejte se slinami. Vnímejte, jak se vám každé sousto rozplývá na jazyku, a uvědomujte si, jak vám každé sousto prospívá a jak vyživuje celé vaše tělo. Nezapomeňte, trávení začíná právě v ústech!
  • Snídani servírujte na krásném nádobí. Oblíbený talíř i hrnek bude tím pravým ranním potěšením. Nezapomeňte ani na barvy, jako žlutá, oranžová či červená přivádí teplo a rychleji zpracuje potravu, než barvy studené, tedy zelená či modrá.
  • Hřešíte-li u snídaně, nevyčítejte si to. Určitě se vám zrovna včera povedlo něco skvělého a tento snídaňový hříšek je odměnou za váš včerejší úspěch. Zítra se zajisté vrátíte ke zdravé snídani.
  • Udělejte radost po ránu i partnerovi a posnídejte třeba ve dvou.
  • Stejně tak jako každé ráno vstáváte okolo šesté, do práce přicházíte v osm a odcházíte z ní po osmi a půl hodinách, má i vaše tělo své vlastní orgánové hodiny.
  • Ideální dobou pro snídani je sedmá až devátá hodina. Nemáte-li chuť na snídani, nenuťte se. Někdo snídat opravdu nemusí a nepotřebuje. Snídaně není nezbytně nutná. Řiďte se v takovém okamžiku svým vlastním pocitem. Většinou je správný. Dopřejte si skleničku teplé vody s čerstvě vymačkanou citronovou šťávou (pijte ji brčkem, abyste si nepoškodili zubní sklovinu), zelený, zázvorový nebo heřmánkový čaj (pokud nemusíte, čaje neslaďte), anebo si dopřejte trochu čerstvě vymačkané zeleninové či ovocné šťávy. Pokud vám vyhovuje, nasnídejte se v klidu v práci.
  • Kéž vám bude náš snídaňový jídelníček inspirací. Nezapomeňte, že nejprospěšnější je snídaně právě doma připravená. Pozvání na snídani neodmítejte, pokud víte, že vám ji připravuje člověk, který vás má rád. Snídaně v restauraci či kavárně je také skvělá, ale kuchař ji nechystá z lásky k vám, a možná ho příprava vaší ranní dobroty ani nebaví, dělá to pro výdělek.
  • Nemůžete-li se nasnídat v doporučeném čase nebo nemáte-li hlad, nestresujte se. Klidně snídani vynechejte a dopřejte si brzký oběd už v jedenáct hodin. Nezapomínejte a dodržujte pitný režim.

Tady jsou tipy na zdravou, chutnou a jednoduchou snídani pro 1 osobu.

1) Mango – jablečný puding

Suroviny:

  • 1 velké zralé mango (oloupejte, velkou pecku okrájejte nožem)
  • 1 – 2 jablíčka z vlastní nebo sousedovy zahrádky
  • 1 lžičku medu nebo 1 – 6 datlí na doslazení (není nutné)

Postup:

Ovoce rozmixujte, potřebujete-li přisladit, přidejte med nebo datle a znovu promixujte. Servírujte v pěkné misce.

2) Jablečné menu – z domácích jablíček (můžete je i oloupat)

Jablíčka jsou bohatá na hořčík, železo a křemík, mají vysoký obsah draslíku. Mají čistící schopnost (při zácpě používejte denně, než se stolice upraví).

Suroviny:

  • 5 – 8 jablíček
  • 10 vlašských ořechů
  • skořice
  • muškátový oříšek
  • rozinky
  • brčko

Postup:

Jablíčka zbavte jádřince a odšťavte (získáte 1.5 - 2 dcl šťavy, pijte brčkem). Jablečnou drť ze zásobníku přendejte do misky, přidejte rozinky, posypte skořicí a muškátovým oříškem, nakonec můžete lehce posypat rozdrcenými (kávomlýnek) vlašskými oříšky a javorovým sirupem (jsou-li jablíčka kyselejší) a snídaně je hotova:-)

3) Zeleninové menu

mrkvovo-špenátová šťáva + pomazánka z mrkve, celeru a avokáda. Mrkev obsahuje velké množství vitamínů: A, B, C, D a K. Pomáhá trávení. Špenát je důležitý pro celé zažívání. Vysoký obsah vitamínů C a E.

Suroviny:

Recept
  • 300 g mrkve
  • 200 g špenátu
  • kapku oleje
  • 100 g celeru
  • šťávu z půlky citronu
  • ½ - 1 celé zralé avokádo
  • sůl
  • brčko

Postup:

Mrkev očistěte, pokrájejte na menší kousky a odšťavněte. Část nebo celou mrkvovou drť ze zásobníku přendejte do misky, přidejte strouhaný celer, citronovou šťávu, osolte. Půlku až celé zralé avokádo rozmělněte vidličkou, promíchejte a konzumujte). Určitě si pochutnáte. Pomazánku můžete konzumovat samotnou nebo namazat na suchou topinku (bez tuku). Odšťavněte špenát a šťávu přilijte k mrkvové. Zakápněte lehce olejem (pro lepší vstřebatelnost vitamínu A) a pijte brčkem. Mrkvovou drť můžete přidat i do mrkvového dortu,…apd. O tom však až zase příště.

4) Podušené jablíčko z vlastní nebo sousedovy :-) zahrádky

Jablíčka jsou bohatá na hořčík, železo a křemík, mají vysoký obsah draslíku. Mají čistící schopnost (při zácpě pijte denně, než se stolice upraví).

Recept

Suroviny:

  • 3 - 5 jablíček
  • 3 hřebíčky
  • 1 tyčinka skořice
  • ½ citronu
  • voda
  • med nebo javorový sirup

Postup:

Jablíčka omyjte, zbavte je jádřince a nakrájejte je na menší kousky. Vložte je do kastrůlku s troškou vody, přidejte namletý hřebíček (kávomlýnek, hmoždíř), tyčinku skořice a duste na mírném ohni asi 10 -15 minut. Můžete přidat trošku citronové šťávy.

5) Zázvorový čaj + knackebrot Wasa klasik (můžete lehce polít medem)

6) Vaše domácí muesli + zelený čaj

Zdravější varianta kupovaných muesli.

Recept

Suroviny na 600 g:

  • 250 g ovesných vloček
  • 100 g špaldových vloček
  • 100 g žitných vloček
  • 1 čajovou lžičku skořice
  • 50 g vlašských ořechů
  • 70 g sušených švestek (jsou výborné), meruněk nebo hrušek
  • 25 g sušených jablek

Postup:

Vločky důkladně promíchejte ve velké míse, přisypejte skořici a znovu promíchejte. Vlašské ořechy, sušené ovoce nahrubo nasekáme a přidáme do směsi ovesných vloček. Domácí muesli uzavřeme do vzduchotěsné nádoby a spotřebujeme během několika týdnů.

Uvažuji-li o ranní snídaňové šťávě – očistím si mrkev těsně před spaním nebo si ráno přivstanu o deset minut dříve. Každý den může být vaše snídaně jiná.

Dobrou chuť přeje vaše Martina Francová.
Trutnov 2016

PS: Právě pro vás připravuji ebook s dalšími velmi snadnými a chutnými snídaněmi, teplými i studenými, i s ohledem na roční období. Sledovat můžete také facebookovou stránku.

Akce, novinky

únor| 2017

Udělejte něco pro sebe V září Vás čeká komplexní detoxikace na venkově, více »
v listopadu v Trutnově osvěžující víkend Detox mysli a emocí, více »
připravily jsme pobytové programy Ayurvédy, více »

Klinika na venkově - pobyty